top of page
חיפוש

גלולות למניעת הריון ומיגרנה

עודכן: לפני יום 1

מבוא: מיגרנה היא תופעה שכיחה בקרב נשים בגיל הפוריות, ולעיתים קרובות נשאלת השאלה כיצד ישפיע השימוש בגלולות למניעת הריון על המיגרנה, והאם מותר לנשים הסובלות ממיגרנה להשתמש בגלולות. הבנת ההשפעה של גלולות הורמונליות על המיגרנה יכולה לסייע בקבלת החלטה מושכלת על בחירת אמצעי מניעה מתאים.


האם "מותר" לאישה הסובלת ממיגרנה להשתמש בגלולות?

השאלה הנכונה היא, האם השימוש בגלולות בטוח לנשים הסובלות ממיגרנה?

גלולות מעלות את הסיכון ליצירת קרישי דם בכלי דם שונים בגוף. בצורה דומה הן גם מעלות את הסיכון לסבול מקרישי דם בעורקי וורידי המוח, ובכך לגרום לשבץ מוחי בגיל צעיר. הדבר נכון במיוחד לנשים הסובלות מנטיה לקרישיות יתר, ולנשים מעשנות.


מיגרנה עם אאורה (הפרעות נוירולוגיות המקדימות את כאב הראש, לרוב הפרעות ראייה), מעלה אף היא את הסיכון לסבול משבץ מוחי בגיל צעיר. העלייה בסיכון היא קטנה מאוד, ואינה מצריכה שום טיפול מיוחד.

כאשר אישה עם מיגרנה עם אאורה נוטלת גלולות משולבות הסיכון המשולב הופל לסיכון שיש להתחשב בו, ומומלץ שנשים הסובלות ממיגרנה עם אאורה, ימנעו במידת האפשר מגלולות משולבות, ואם הן כבר נוטלות כאלה יהיה מינון האסטרוגן הנמוך ביותר האפשרי. אין סיכון מיוחד בשימוש בגלולות המכירות רק פרוגסטרון.

לנשים הסובלות ממיגרנה ללא אאורה, אין שום סיכון מיוחד בשימוש בגלולות משולבות.


כיצד גלולות למניעת הריון משפיעות על מיגרנה?

גלולות למניעת הריון משפיעות על חומרת ותדירות התקפי מיגרנה בצורה שונה אצל נשים שונות.

אצל שליש מהנשים אין שום השפעה, אצל שליש יש שיפור במיגרנה, ואצל שליש תהיה החמרה בהתקפים. אין שום דרך לחזות זאת מראש. לאחר הפסקת השימוש בגלולות, תחזור המיגרנה לתבנית הקודמת שלה.


מניעת הריון בטוחה לנשים עם מיגרנה:

-       גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד (מיני-גלולה) - אינן מכילות אסטרוגן ולכן נחשבות לבטוחות יותר עבור נשים עם מיגרנה עם אאורה.

-       התקן תוך רחמי (IUD) - התקנים הורמונליים או ללא הורמונים יכולים לשמש כחלופה בטוחה ויעילה.

כאשר אישה הסובלת ממיגרנה בוחרת אמצעי מניעה, מומלץ:

-       לדעת האם היא סובלת ממיגרנה עם אאורה, או בלי אאורה. לא כל סימפטום המקדים את כאב הראש הוא אאורה. כדאי להתייעץ עם נוירולוג.

-       לבקש מהנוירולוג לכתוב במפורש באיזה אמצעי מניעה מותר לה להשתמש. הגניקולוג יבקש מכתב כזה, לפני שימליץ על גלולות.

-       להתייעץ עם גניקולוג מה אמצעי המניעה המתאים לה.

-       אם החלטת להתחיל טיפול בגלולות משולבות – לעקוב אחרי מספר ימי המיגרנה החודשי ואחרי חומרת המיגרנה. אם לאחר 2-3 חודשים קיים רושם שהמיגרנה מחמירה, לפנות לגניקולוג ולבחור טיפול אחר.

 

סיכום גלולות למניעת הריון יכולות להשפיע באופן שונה על נשים עם מיגרנה, בהתאם לסוג המיגרנה ולמצב הבריאותי הכללי שלהן. נשים הסובלות ממיגרנה עם אאורה צריכות להימנע משימוש בגלולות משולבות ולשקול חלופות בטוחות יותר. מומלץ להיוועץ בנוירולוג וברופא נשים על מנת לבחור את אמצעי המניעה המתאים ביותר לבריאות האישית.



פרופ׳ איפרגן מדבר על לגולות למניעת הריון ומיגרנות


 
 
 

Comments


bottom of page